Radical Imagination

RADICAL IMAGINATION

Deze masterclass van 2017 roept op tot een nieuw constructief radicalisme. Deze avond is een oproep tot verandering in de vorm van een protest. Wat is de vorm van verandering? Wat voor acties horen daarbij? Wat voor beeldtaal? Wie zijn de inspiratiebronnen?

In Nederland zijn er door de jaren heen veel radicale stromingen geweest binnen design en kunst maar ook in de samenleving. Op de protestborden – die verspreid stonden in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum – stonden quotes van inspiratiebronnen (radicale stromingen, denkers en/of beeldmakers) van de deelnemende teams.

De punkstijl van radicale tegenbewegingen is de leidraad voor het ontwerp van de website, publicatie en het event. Tijdens de conferentie liepen de medewerkers rond in een T-shirt met ‘RADICALIZE’ erop en krijgen alle bezoekers een toegangs-stempeldruk met daarop ‘RADICALIZE’, deze term heeft mede door de media tegenwoordig vooral een slechte connotatie, echter is het tijd voor de andere kant van de term. Het is tijd voor ingrijpende verandering.

Voor het Sandberg Instituut en het Mediapark heb ik in samenwerking met Mirte van Duppen de website en de vormgeving van de conferentie gemaakt. Ieder jaar worden er masterclasses georganiseerd door het Sandberg Instituut en het Mediapark (voorheen Mediafonds). Sandberg@Mediapark is de masterclass voor mediamakers die hun grenzen willen verkennen; doel is om nieuwe vormen van vertellen te ontwikkelen. Elke editie krijgt een ander, actueel thema.

RADICAL IMAGINATION (thema 2017)

‘We leven in radicale tijden. Dit is een kantelpunt – voor het milieu, de sociale gelijkheid, de politiek en zeker voor onze media, verbeelding en technologie. Steeds meer kunstenaars, opiniemakers en denkers roepen op tot een nieuw constructief radicalisme, inspirerende vormen van samenwerken, subversieve kunst en extreme alternatieven’.