Over Oorlog Gesproken

Stel je eens voor, om te leven in oorlogstijd. Overal verdeelt oorlog de bevolking, eist levens op en scheurt families uit elkaar. Ook vandaag de dag is dit voor velen realiteit. Als we nu 75 jaar terug  in de tijd konden gaan, zaten we middenin de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt alweer mijlenver terug, maar nog veel mensen bewaren hier levendige herinneringen aan. Ook in Leiden heeft deze oorlog diepe sporen nagelaten, die maken dat mensen het de moeite waard vinden om er nu nog over te spreken óf er voor altijd over te blijven zwijgen.

Hoe hebben deze jaren eigenlijk uitgepakt voor de Leidse bevolking? Stel die vraag aan 50 Leidse ouderen en je krijgt honderd-en-een verhalen, die samen de collectieve herinnering aan deze ingrijpende periode levend houden. Geboeid door de kracht van persoonlijke verhalen, ging de Leidse kunstenaar Pim van der Heiden (1989) op zoek naar de laatste herinneringen aan de Bezetting in Leiden. Hij werd een verzamelaar van oude stemmen, sprekend vanuit jeugdige perspectieven. Uit de opnamen smeedde hij korte verhalen, ondergebracht in 7 thema’s.

Over Oorlog Gesproken is een verhalende luistercentrale, waar bezoekers zich via bakelieten wandtelefoons met verschillende ‘verhaallijnen’ kunnen laten doorverbinden. Welke gebeurtenissen zijn vooral blijven hangen in het geheugen van de stad en kunnen persoonlijke verhalen ons helpen een scherper beeld te vormen van een stad in oorlogstijd?

In samenwerking met Pim van der Heiden heb ik een beeldtaal ontwikkeld voor de gehele expositie en de communicatie er omheen. Ik heb de posters en flyers gemaakt (gedrukt via een Risoprinter), het informatieboekje en de beelden voor de expositie ruimte.